Zupa z pieczonych warzyw z podwędzanymi chipsami z jarmużu
Autor: Agnieszka Czapska-Pruszak
I Miejsce – Konkurs – Dymna Rewolucja
Warzywa układamy na blasze do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 60 minut. Po upieczeniu czosnek obieramy z łupinek, buraki ze skórki i wszystkie warzywa miksujemy blenderem dodając bulion warzywny, doprawiamy przyprawami. Jarmuż płuczemy, obrywamy liście od zgrubiałej łodygi, polewamy olejem i dokładnie je w tym oleju obtaczamy. Najlepiej to zrobić rękoma. Piekarnik nagrzewamy do 120 st.C z termoobiegiem i wstawiamy blaszkę z liśćmi jarmużu. Pieczemy je w piekarniku do momentu aż staną się chrupiące, około 20 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy chipsami z jarmużu, orzechami włoskimi i czarnuszką.