Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kopytka z boczkiem i kiełbasą

20.05.2024 | kategoria: Dania, Przepisy

Kopytka z boczkiem i kiełbasąKopytka z boczkiem i kiełbasą

Składniki:
– 200 g surowego boczku;
– 100 g wieprzowej kiełbasy;
– olej;
– 1,2 kg ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków;
– 2 jajka;
– 30 dkg mąki pszennej;
tymianek do smaku;
– sól i pieprz do smaku;

Wykonanie:
Boczek kroimy w kostkę, zaś kiełbasę w plasterki. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy boczek i kiełbasę, dodajemy tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy do miski i dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Szybko wyrabiamy sprężyste ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na małe kluseczki i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Boczek z kiełbasą mieszamy z kopytkami, dekorujemy rukolą.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama