Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Koszyczki z ciasta filo z białą kiełbasą i musem pistacjowym

17.04.2025 | kategoria: Biała kiełbasa, Dania, Pieczone, Przepisy

Koszyczki z ciasta filo z białą kiełbasą i musem pistacjowymKoszyczki z ciasta filo z białą kiełbasą i musem pistacjowym

Składniki:
Na koszyczki:

- ciasto filo, 

– masło klarowane.

Farsz:

- 2 szt. białej kiełbasy gotowanej (pokrojona w kostkę); 

– cebula drobno posiekana; 

– 1 jajko; 

– ser mozzarella w laskach, pokrojony w kostkę; 

– odrobina śmietany; 

– sól, pieprz, czosnek granulowany; 

majeranek; 

– papryka wędzona; 

– czerwony pieprz (dodany również do farszu – dla wyrazistości)

Dekoracja:

- czerwony pieprz; 

– świeży szczypiorek;

Dodatek – mus pistacjowy:

– pesto pistacjowe; 

– jogurt naturalny; 

– kilka kropel soku z cytryny;
– opcjonalnie: odrobina miodu dla kontrastu smaków.

Wykonanie:
Ciasto filo kroimy na kwadraty, smarujemy masłem klarowanym i wykładamy nimi foremki (np. do muffinek), tworząc efektowne „koszyczki”.
Składniki mieszamy w misce, napełniamy nimi koszyczki i pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 15 minut.
Następnie na wierzch wbijamy jajko przepiórcze i pieczemy jeszcze 8–12 minut, aż białko się zetnie.
Mus podajemy obok jako kremowy dip – świetnie uzupełnia smak chrupiących koszyczków i aromatycznego farszu.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama