Koszyczki z ciasta filo z białą kiełbasą i musem pistacjowym
Składniki:
Na koszyczki:
- ciasto filo,
– masło klarowane.
Farsz:
- 2 szt. białej kiełbasy gotowanej (pokrojona w kostkę);
– cebula drobno posiekana;
– 1 jajko;
– ser mozzarella w laskach, pokrojony w kostkę;
– odrobina śmietany;
– sól, pieprz, czosnek granulowany;
– majeranek;
– papryka wędzona;
– czerwony pieprz (dodany również do farszu – dla wyrazistości)
Dekoracja:
- czerwony pieprz;
– świeży szczypiorek;
Dodatek – mus pistacjowy:
– pesto pistacjowe;
– jogurt naturalny;
– kilka kropel soku z cytryny;
– opcjonalnie: odrobina miodu dla kontrastu smaków.
Wykonanie:
Ciasto filo kroimy na kwadraty, smarujemy masłem klarowanym i wykładamy nimi foremki (np. do muffinek), tworząc efektowne „koszyczki”.
Składniki mieszamy w misce, napełniamy nimi koszyczki i pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 15 minut.
Następnie na wierzch wbijamy jajko przepiórcze i pieczemy jeszcze 8–12 minut, aż białko się zetnie.
Mus podajemy obok jako kremowy dip – świetnie uzupełnia smak chrupiących koszyczków i aromatycznego farszu.