

Kotlet schabowy w panierce panko z burakiem i kopytkami ziemniaczanymi
Składniki:
Na kotlety schabowe:
– 4 plastry schabu bez kości (ok. 1–1,5 cm grubości);
– 1 szklanka panierki panko;
– 2 jajka;
– 3 łyżki mąki pszennej;
– sól, pieprz;
– olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia;
Na kopytka ziemniaczane:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków;
– 1 jajko;
– 200–250 g mąki pszennej;
– szczypta soli.
Wykonanie:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystudź. Dodaj jajko i mąkę, zagnieć gładkie ciasto (nie wyrabiaj za długo, bo będzie twarde). Podziel ciasto na kawałki, formuj wałeczki i tnij ukośnie na kopytka. partiami w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2–3 minuty).
Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Obtocz kolejno w mące, rozkłóconym jajku i panko z burakiem. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, (najlepiej maśle klarowanym z odrobiną oleju), na złoty chrupiący kolor.
