Składniki:
– 2 kotlety schabowe
– 2 plasterki żółtego sera
– 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub zwykłej
– mąka pszenna do panierowania
– tarta bułka do panierowania
– jajko
– sól
– pieprz
– tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy z łyżka masła)
Wykonanie:
Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość 5 mm., powinny być dosyć cienkie. Mięso solimy i pieprzymy.
Przygotowujemy 2 duże talerze i miskę. Na jeden wysypujemy mąkę, na drugi sypiemy tartą bułkę, a do miski wbijamy jajko, które dokładnie rozkłócamy widelcem.
Na każdym kotlecie układamy plasterek sera i plasterek szynki, uważamy, aby ser i szynka nie wystawały poza mięso. Każdego kotleta składamy na pół.
Kolejno obtaczamy kotlety w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Bułkę delikatnie dociskamy dłonią do mięsa, żeby cała panierka przywarła.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, gdy będzie gorący kładziemy kotlety i smażymy je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko złociste.