Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami

25.02.2019 | kategoria: Przepisy

tartaProporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm

Składniki

Kruche ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżka cukru pudru
– 120 g masła
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżka jogurtu naturalnego

Masa jogurtowa
– 100 g mozzarelli
– 200 g jogurtu greckiego
– 3 łyżeczki pesto bazyliowego
– 2 jajka
– kilkanaście koktajlowych pomidorków
pieprz
– 1/2 łyżeczki oregano


Wykonanie:

Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.

W międzyczasie w misce mieszamy jajka, jogurt, pesto, oregano i pieprz. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce lub rwiemy na kawałeczki. Dodajemy ją do masy jogurtowej, odkładając 2-3 łyżki, które wykorzystamy do posypania traty z wierzchu.

Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę,
a na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pieczemy kolejne 20-25 minut,
aż masa się ładnie zetnie.

Tartę kroimy na kawałki i podajemy na  ciepło lub na zimno.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama