Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki
Kruche ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżka cukru pudru
– 120 g masła
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżka jogurtu naturalnego
Masa jogurtowa
– 100 g mozzarelli
– 200 g jogurtu greckiego
– 3 łyżeczki pesto bazyliowego
– 2 jajka
– kilkanaście koktajlowych pomidorków
– pieprz
– 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, jogurt, pesto, oregano i pieprz. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce lub rwiemy na kawałeczki. Dodajemy ją do masy jogurtowej, odkładając 2-3 łyżki, które wykorzystamy do posypania traty z wierzchu.
Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę,
a na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pieczemy kolejne 20-25 minut,
aż masa się ładnie zetnie.
Tartę kroimy na kawałki i podajemy na ciepło lub na zimno.