Składniki:
– 1 upieczony batat
– 1 szklanka ugotowanego ryżu
– 150 g piersi z kurczaka
– 100 g pora pokrojonego w talarki
– 1 łyżeczka miodu
– 5 łyżeczek sosu sojowego
– 2 łyżeczki sezamu
– 1 łyżeczka czarnego sezamu
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– pieprz
– sok z limonki lub cytryny
– opcjonalnie sól
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy sos, pieprz, miód i biały sezam. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5 minut, po czym dorzucamy do niego pora. Wszystko smażymy razem, aż mięso będzie złociste. Do mięsa dorzucamy ugotowany ryż i batata pokrojonego w grubą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy czarnym sezamem i skrapiamy sokiem. Od razu podajemy.