Kurczak z owocami podany z ryżem
Składniki:
– 200g piersi z kurczaka
Marynata:
– Sok z jednej pomarańczy
– 3 łyżeczki sosu sojowego
– 1 łyżeczka pasty paprykowej
– Pieprz do smaku
– 1 jabłko
– 1 gruszka
– Ryż
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy sok, dodajemy pastę paprykową, sos sojowy doprawiamy do smaku pieprzem i mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na kawałki 2cm x 2cm. Wkładamy mięso do marynaty, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Jabłko myjemy, usuwamy gniazda nasienne następne dzielimy na ósemki. Na wykałaczki nadziewamy kawałek piersi z kurczaka i jabłka.
Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy mini szaszłyki i gruszkę. Gotujemy ryż al. dente według przepisu na opakowaniu. Podajemy z ryżem i polewamy sosem z pieczenia szaszłyków.