Składniki:
– 1 kg żeberek wędzonych
– 1/2 kg kiełbasy
– Kilka plastrów wędzonego surowego boczku
– 1//2 kg ziemniaków
– 1 kg kiszonej kapusty
– 2 kostki rosołowe
– Majeranek
– Ziele angielskie
– Pieprz
– Kminek
– Sól
– Kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje, zalać wodą i gotować około godzinę, aż będą miękkie. Do wywaru dodać pokrojoną kiszoną kapustę i kminek, pokrojony czosnek i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w plasterki, następnie usmażyć na patelni. Dodać wcześniej obrane i pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Gotować jeszcze pięć minut. Cienkie plastry boczku wędzonego ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z boczkiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec kilka minut do czasu aż boczek będzie złocisty. Podawać z żeberkiem i chipsami z boczku.