Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kwaśnica z chipsem z boczku

20.11.2020 | kategoria: Przepisy, Zupy

Kwaśnica z chipsem z boczkuKwaśnica z chipsem z boczku

Składniki:
– 1 kg żeberek wędzonych
– 1/2 kg kiełbasy
– Kilka plastrów wędzonego surowego boczku
– 1//2 kg ziemniaków
– 1 kg kiszonej kapusty
– 2 kostki rosołowe
Majeranek
– Ziele angielskie 
Pieprz 
– Kminek 
– Sól 
– Kilka ząbków czosnku

Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje, zalać wodą i gotować około godzinę, aż będą miękkie. Do wywaru dodać pokrojoną kiszoną kapustę i kminek, pokrojony czosnek i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w plasterki, następnie usmażyć na patelni. Dodać wcześniej obrane i pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Gotować jeszcze pięć minut. Cienkie plastry boczku wędzonego ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z boczkiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec kilka minut do czasu aż boczek będzie złocisty. Podawać z żeberkiem i chipsami z boczku.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama