Składniki:
– 1 kg żeberek wędzonych
– 30 dag słoniny wędzonej
– 1/2 kg kiełbasy toruńskiej
– 1/2 kg ziemniaków
– 1 kg kiszonej kapusty
– 2 kostki rosołowe drobiowe
– Majeranek
– Ziele angielskie
– Pieprz
– Kminek
– Sól
– Kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje, gotować około godziny w osolonej wodzie z zielem angielskim i słoniną wrzuconą w jednym kawałku. Do wywaru dodać pokrojoną kiszoną kapustę i kminek, pokrojoną kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Wyjąć słoninę, miała dodać tylko smaku. Dodać wcześniej obrane i pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Gotować jeszcze pięć minut.
Gorącą zupę podawać solo albo ze świeżym chlebem.