Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Lody – sorbet truskawkowy z tymiankiem

30.06.2019 | kategoria: Przepisy

sorbetSkładniki
– 70 dag truskawek
– 3-4 łyżki miodu
– 5 dag cukru brązowego
– gałązki świeżego tymianku
– sok 1/2 cytryny

 

Wykonanie
Umyć i osączyć truskawki. Oderwać ogonki.

Zagotować cukier w 3 łyżkach wody. Do malaksera włożyć truskawki, ciepły syrop, miód, sok z cytryny, listki tymianku.
Mieszać do uzyskania konsystencji puree. Jeśli pestki przeszkadzają można przecedzić przez sito.

Całość wlać do dużego płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażalki na około 15 minut. Dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do zamrażarki. Powtórzyć tę czynność kilka razy aż sorbet się zetnie.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama