Łopatka wieprzowa w klasycznej marynacie pieczona w rękawie
Składniki:
– 1,5 kg łopatki wieprzowej;
– 4 ząbki czosnku rozgniecione;
– 2 łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej;
– 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy;
– 1 łyżka soku z cytryny;
– 1,5 łyżeczki soli;
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego;
– 1 łyżeczka papryki słodkiej;
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej;
– 1/2 łyżeczki majeranku;
– 1/2 łyżeczki tymianku;
– 1 łyżeczka miodu;
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy.
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: musztardę, olej, przyprawy, czosnek, ocet lub cytrynę, opcjonalnie miód.
Nacieramy mięso marynatą dokładnie wmasowując w łopatkę z każdej strony. Im mocniej i bardziej dokładnie, tym lepiej. przekładamy łopatkę do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przygotowujemy rękaw do pieczenia i przekładamy do niego mięso.
Wstawiamy mięso w rękawie do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 180°C (góra-dół).
Pieczemy przez ok. 2,5 godziny. Po 2 godzinach można przeciąć rękaw od góry, by mięso się lekko przypiekło (ostatnie 20–30 minut).
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na 10–15 minut, żeby „odpoczęło”. Dzięki temu soki zostaną w środku, a łopatka będzie miękka i aromatyczna.