Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Łopatka wieprzowa z szynkowara

24.09.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Łopatka wieprzowa z szynkowaraŁopatka wieprzowa z szynkowara

Składniki:
– 60 dkg łopatki wieprzowej
– 30 dkg bez kości schabu
– 15 g soli
pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka żelatyny
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:
Mięso z łopatki mielimy w maszynce do mięsa na średniej wielkości oczkach. Schab kroimy na kawałki około 2 cm x 2cm. Do miski wkładamy mielone mięso z łopatki i kawałki schabu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz majeranek, paprykę i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. W szynkowarze układamy woreczek foliowy, a w nim mięso, mocno ubijając. Na wierzch wsypujemy 1 łyżkę żelatyny. Woreczek zawiązujemy, zamykamy szynkowar i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Do garnka wlewamy wodę, wstawiamy szynkowar i parzymy około 2 godziny w temperaturze około 80-85 stopni. Po ostudzeniu szynkowara wstawiamy na noc do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama