Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Łosoś pod pierzynką podany z sałatką

09.12.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

Łosoś pod pierzynką podany z sałatkąŁosoś pod pierzynką podany z sałatką

Danie bardzo zdrowe. Dodatkowych walorów smakowych dodają prażone ziarna i dym wędzarniczy, zaś całość podkreśla olej z pestek dyni.

Składniki:
– 150 g łososia
– 1 opakowanie makaronu muszelki
– ¼ szkl. pestek z dyni
– ¼ szkl. ziaren słonecznika
– ¼ szkl. siemienia lnianego
– ¼ szkl. sezamu
– sałata rukola
– pomidorki koktajlowe
– olej z pestek dyni
– sos teryiaki
– Naturalny dym wędzarniczy
– Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu około 8-9 minut. Łososia osuszamy, myjemy, nacieramy sosem teryiaki i dymem wędzarniczym, pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 1 godzinę.
Na suchej patelni prażymy pestki z dyni, ziarna słonecznika. Do miseczki wsypujemy pestki z dyni, ziarna słonecznika, sezam i siemię lniane dokładnie mieszamy. Wierzch łososia pokrywamy mieszanką ziaren i delikatnie przyciskamy. Łososia pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 10 minut.
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszankę ziaren i rukolę. Na talerzu układamy sałatkę z makaronu i łososia. Całość skrapiamy olejem z pestek winogron.

Zobacz artykuł: Bożonarodzeniowe tradycje

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama