Majówkowa mielonka z szynkowara
Smaczny domowy wyrób z szynkowara. Kilka godzin i mamy pyszną wędlinę bez konserwantów, sama natura, a dla zdrowotności młoda pokrzywa. Wędlina wspaniale nadaje się do kanapek dla małych i dużych, idealnie smakuje na łonie natury.
Składniki:
łopatka – 1 kg
sól peklowa – 1 łyżeczka
sól ziołowa – do smaku
pieprz biały – do smaku
zimna woda – 1/2 szklanki
listki młodej pokrzywy – 1 szklanka
Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy zimną wodę, sól peklowaną. Dobrze mieszamy. Pokrzywę zalewamy gorącą wodą, a po ok. 5 min. odcedzamy i drobno siekamy. Pokrzywę dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Mieszankę mięsną wkładamy do worka i dociskamy w szynkowarze. W miejscu do tego przeznaczonym umieszczamy termometr. Szynkowar przenosimy do garnka z wodą i gotujemy, aż na termometrze będzie 80 stopni. Po tym czasie szunkowar przekładamy do wody z lodem. Po schłodzeniu wkładamy go do lodówki. Po 12 godzinach otwieramy szynkowar i wyciągamy wędlinę. Kroimy i przyrządzamy piknikowe kanapki.
Ewa Sidor