Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100 g pieczarek
– kilka suszonych pomidorów
– garść liści szpinaku
– 150 g mascarpone
– kilka koktajlowych pomidorków
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 250 g makaronu, u mnie rurki
Wykonanie:
Mięso pokrój w paski, posól i popieprz.
Cebulę i czosnek pokrój drobno, zeszklij na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso i smaż przez 2-3 minuty. Pieczarki pokrój w plasterki, suszone pomidory w paski.
Do mięsa dodaj pieczarki, suszone pomidory, mascrapone i szklankę wody. Dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy i gotuj ma małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.
Na koniec dodaj szpinak, pokrojone na ćwiartki pomidorki i ugotowany gorący makaron. Gdyby było za mało sosu dodaj wodę z makaronu.
Wszystko wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku. Od razu podawaj.