Składniki:
– Podgrzybki;
Zalewa:
– ½ szklanki octu 10%;
– 1 ½ łyżki soli;
– 1 łyżeczka cukru;
– Cebula;
– Marchewka;
– 5 Liści laurowych;
– 5 ziaren ziela angielskiego;
– 5 ziaren pieprzu czarnego;
– Litr wody.
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć a następnie odciąć korzonki.
Krótko obgotować w osolonej wodzie. Grzyby przełożyć na sitko i przelać wodą do czasu aż będzie czysta. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy zalewy. Zalewę gotować 5 minut. Do zalewy dodać podgrzybki, pokrojoną w plastry marchewkę i cebulę. Gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Wyparzone słoiki napełnić grzybami z zalewą, zakręcić słoik. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem lub kocem. Pozostawić do wystygnięcia.