Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

30.01.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

Całkowity czas przygotowania:
marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut

Składniki:
– 700 g świeżego łososia
– 500 ml wody
– 2 łyżki soli
– 100 g czerwonej cebuli
– ½ litra oleju 
– 6 listków laurowych
– 10 ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach
– kilka gałązek świeżego tymianku

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem  i studzimy.
Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę, tymianek i część przypraw. 

Zobacz artykuł: Łosoś na imprezowym stole

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama