Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą

21.12.2018 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Matias z ziemniakami i marynowaną cebuląMatias z ziemniakami i marynowaną cebulą

Składniki:
– 5 filetów matiasa
– 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– gęsta śmietana
– olej rzepakowy
– sól
– czarny pieprz
– listki natki pietruszki

Marynowana cebula:
– 3 czerwone cebule
– 1/2 szklanki octu spirytusowego
– 1 1/2 szklanki wody
– 2 goździki
– 1 listek laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Składniki marynaty umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki i wrzucamy do niej cebulę. Odstawiamy, aż do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie cebulę dokładnie odcedzamy. 
Ziemniaki kroimy w plasterki. Układamy na talerzu, na nich układamy pokrojone w dzwonka matiasy. Śledzie przykrywamy marynowaną cebulą i kleksem ze śmietany. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i listkami natki.

Zobacz artykuł: Świąteczny matias

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama