Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą
Składniki:
– 5 filetów matiasa
– 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– gęsta śmietana
– olej rzepakowy
– sól
– czarny pieprz
– listki natki pietruszki
Marynowana cebula:
– 3 czerwone cebule
– 1/2 szklanki octu spirytusowego
– 1 1/2 szklanki wody
– 2 goździki
– 1 listek laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Składniki marynaty umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki i wrzucamy do niej cebulę. Odstawiamy, aż do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie cebulę dokładnie odcedzamy.
Ziemniaki kroimy w plasterki. Układamy na talerzu, na nich układamy pokrojone w dzwonka matiasy. Śledzie przykrywamy marynowaną cebulą i kleksem ze śmietany. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i listkami natki.