Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

MAZUREK DUBAJSKI

17.04.2025 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

MAZUREK DUBAJSKIMAZUREK DUBAJSKI

Składniki:
Kruche ciasto (tarta):

- 250 g mąki pszennej; 

– 125 g zimnego masła; 

– 50 g cukru pudru; 

– żółtko; 

– szczypta soli.


Frużelina malinowa:

- 300 ml pulpy malinowej;

- 1 budyń waniliowy (w proszku, bez cukru); 


Warstwa pistacjowa: 

– około 200 g ciasta kataifi (lekko podsmażone na maśle klarowanym); 

– 3–4 łyżki pasty pistacjowej;
– Masło klarowane;
– Polewa pistacjowa.

Dekoracja:

– liofilizowane maliny; 

– prażone pistacje;

- kolorowe jajeczka wielkanocne; 

– nitki smażonego kataifi

Wykonanie:
Ciasto kruche:
– Zagniatamy ciasto, chłodzimy 30 minut, wałkujemy i pieczemy w formie na tartę (180°C, ok. 20 minut).

Frużelina malinowa:
Gotujemy pulpę, dodajemy budyń rozrobiony w małej ilości wody, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy i wykładamy na tartę.

Warstwa pistacjowa:
Na maśle klarowanym smażymy ciasto kataifi. Do miski wkładamy smażone ciasto, dodajemy pastę pistacjową, dokładnie mieszamy.

Gotowa polewa pistacjowa: 

Delikatnie rozprowadzamy po wierzchu, nadając mazurkowi blasku i głębi smaku. Na ciasto kruche wykładamy frużelinę malinową, warstwę pistacjową, polewę i dekorujemy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama