Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Mięsne potrawy świąteczne

09.12.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Mięsne potrawy świąteczneJuż mamy połowę grudnia … Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Pomału czas więc zacząć myśleć o świątecznych potrawach i o chwilach, które spędzimy wspólnie bliskimi nam osobami. Boże Narodzenie .. hmm, czas gdy przy świątecznym stole spotykamy się z naszą rodziną, która zjeżdża się z różnych stron kraju, a i często z zagranicy. Babcie, dziadkowie, ciotki, stryjowie, rodzeństwo – każdy z nich z osobna ma swój kulinarny wkład w nasze świąteczne menu. Bardzo lubię, gdy na stole pojawiają się różnorodne potrawy typowe dla odmiennych szerokości geograficznych. Oczywiście nasze polskie święta mają swój tradycyjne dania, ale różnią się one między sobą i ewoluują, w zależności od upodobań i smaków.

Mięsne potrawy świąteczneW Boże Narodzenie na naszych stołach pojawiają się różne dania, ale z reguły króluje na nich mięso w różnych odsłonach – i na ciepło i na zimno. Jednym z ważnych elementów Bożego Narodzenia jest świąteczne śniadanie w pierwszy dzień po Wigilii. To jest ten czas kiedy post już nie obowiązuje i na stół mogą wjechać mięsiwa. Znajdziemy wśród nich wszelkie rodzaje swojskich kiełbas, szynki, polędwice i balerony. Będzie też boczek, u nas pojawia się w dwóch wersjach: pieczonej z majerankiem naszpikowani czosnkiem i wędzonej, a następnie parzonej. Elementem obowiązkowym jest również pieczony schab, pięknie nadziany suszonymi śliwkami. Obok niego pojawią się oczywiście domowe pasztety. Kto zdobędzie kawałek zająca, ten upiecze najlepszy pasztet na świecie, właśnie z dodatkiem tego wyśmienitego mięsa.

Jeśli mowa o śniadaniu i pysznych mięsiwach nie sposób nie wspomnieć o naszych wyśmienitych sosach. Na naszym stole zawsze gości własnoręcznie utarty chrzan z dodatkiem jabłka, jajka na twardo i śmietany, ćwikła i aromatyczny sos cumberland, czyli chrzan z dodatkiem galaretki z czerwonej porzeczki oraz klasyk, czyli sos majonezowym tatarski z dodatkiem korniszonów i marynowanych grzybków.

Mięsne potrawy świątecznePo obfitym śniadaniu przychodzi czas na późny świąteczny obiad. W zależności od regionu Polski w skład menu będą wchodziły: wołowe rolady śląskie z boczkiem i kiszonymi ogórkami, pieczeń z dzika lub sarny marynowana w czerwonym winie i jałowcu, pieczona szynka z suszonymi owocami. Na naszych stolach zagości też drób pod różnymi postaciami: pieczony indyk z dodatkiem żurawiny z gruszkami, kurczak po staropolsku marynowany miodem, kaczka faszerowana kaszą gryczaną i jabłkami czy też pieczona gęś w majeranku z jabłkami.

Jak przystało na polską tradycję nasze świąteczne menu jest zawsze bardzo bogate i różnorodne. Swoimi zapachami zabiera nas do wspomnień z naszego dzieciństwa. Celebrujmy takie chwile wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Powinny one być dla nas ważne, tak samo jak nasza tradycja i świąteczne zwyczaje.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity
redakcja – DobraKielbasa.pl

Zobacz przepis: Kiełbasa żywiecka parzona

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama