Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Mięso i owoce – zgrany duet

17.11.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Mięso i owoce – zgrany duetPołączenie mięs i owoców ma tylu przeciwników, co gorących zwolenników. Nie jest to jednak żadna nowa moda, bo owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami.

Do mięs podawano sosy z dodatkiem wiśni i śliwkowych powideł. Owocami wypełniano drób (kaczki, kapłony, gołębie) oraz dzikie ptactwo. Dziczyznę najczęściej podawano z owocami lasu, popularny do sarniny był sos z owoców głogu.

Do naszych czasów przetrwały głównie takie połączenia jak schab ze śliwką, indyk z żurawiną czy kaczka z jabłkami. Coraz częściej jednak eksperymentujemy, dodając do mięs nawet bardzo egzotyczne owoce.

Jakie mięso z jakim owocem?

Kurczak – mięso kurczaka jest delikatne i komponuje się niemal z każdym rodzajem owoców. Pasują do niego pomarańcze, cytryny, morele, ananasy, a także suszone śliwki, gruszki w occie, żurawina czy wiśnie.

Wątróbka drobiowa – zwykle podaje się ją z jabłkiem i cebulą, ale warto spróbować także podsmażyć i podać ją z dodatkiem malin lub wiśni.

Mięso i owoce – zgrany duetIndyk – mięso indyka będzie znakomicie smakować z żurawiną, albo z rodzynkami. Można także podawać go z ananasem.

Kaczka i gęś – pasują do nich nie tylko tradycyjne jabłka, ale i pomarańcze, morele oraz suszone śliwki.
Wieprzowinę warto podać ze śliwkowymi powidłami, morelami lub w wersji „korzennej” z bakaliami i pokruszonym piernikiem.
Dziczyzna – do niej pasują sosy: żurawinowy, z owoców leśnych, winogronowy, agrestowy. Można ją nadziewać jabłkami i śliwkami suszonymi albo piec z wiśniami.

Ryby – przywykliśmy do połączenia ryby z cytryną, ale znakomicie pasują one także do kiwi, pomarańczy, papai czy ananasa.

Coraz częściej w kuchni eksperymentujemy i podajemy do mięs nie tylko nieśmiertelne śliwki i jabłka, ale również granaty, mango, figi oraz awokado. Przy tym ostatnim warto uważać – gorące awokado staje się bardzo gorzkie.

Zobacz przepis: Kaczka z sosem malinowo-żurawinowym podawana na puree selerowym

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama