Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Mięso i owoce – zgrany duet

17.11.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Mięso i owoce – zgrany duetPołączenie mięs i owoców ma tylu przeciwników, co gorących zwolenników. Nie jest to jednak żadna nowa moda, bo owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami.

Do mięs podawano sosy z dodatkiem wiśni i śliwkowych powideł. Owocami wypełniano drób (kaczki, kapłony, gołębie) oraz dzikie ptactwo. Dziczyznę najczęściej podawano z owocami lasu, popularny do sarniny był sos z owoców głogu.

Do naszych czasów przetrwały głównie takie połączenia jak schab ze śliwką, indyk z żurawiną czy kaczka z jabłkami. Coraz częściej jednak eksperymentujemy, dodając do mięs nawet bardzo egzotyczne owoce.

Jakie mięso z jakim owocem?

Kurczak – mięso kurczaka jest delikatne i komponuje się niemal z każdym rodzajem owoców. Pasują do niego pomarańcze, cytryny, morele, ananasy, a także suszone śliwki, gruszki w occie, żurawina czy wiśnie.

Wątróbka drobiowa – zwykle podaje się ją z jabłkiem i cebulą, ale warto spróbować także podsmażyć i podać ją z dodatkiem malin lub wiśni.

Mięso i owoce – zgrany duetIndyk – mięso indyka będzie znakomicie smakować z żurawiną, albo z rodzynkami. Można także podawać go z ananasem.

Kaczka i gęś – pasują do nich nie tylko tradycyjne jabłka, ale i pomarańcze, morele oraz suszone śliwki.
Wieprzowinę warto podać ze śliwkowymi powidłami, morelami lub w wersji „korzennej” z bakaliami i pokruszonym piernikiem.
Dziczyzna – do niej pasują sosy: żurawinowy, z owoców leśnych, winogronowy, agrestowy. Można ją nadziewać jabłkami i śliwkami suszonymi albo piec z wiśniami.

Ryby – przywykliśmy do połączenia ryby z cytryną, ale znakomicie pasują one także do kiwi, pomarańczy, papai czy ananasa.

Coraz częściej w kuchni eksperymentujemy i podajemy do mięs nie tylko nieśmiertelne śliwki i jabłka, ale również granaty, mango, figi oraz awokado. Przy tym ostatnim warto uważać – gorące awokado staje się bardzo gorzkie.

Zobacz przepis: Kaczka z sosem malinowo-żurawinowym podawana na puree selerowym

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close