Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w oleju albo saute
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 2-3 marchewki
– 2-3 czerwone cebule
– 3 jajka
– 2 łyżki octu winnego
– 2 łyżki cukru
– 1 mały słoiczek majonezu
– 100-150 gram śmietany 18%
– 1 łyżka stołowa musztardy
– 1/2 pęczka koperku
– Sól i pieprz
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę, zalewamy octem, posypujemy cukrem i odstawiamy. Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Jajka na twardo dzielimy na białko i żółtka. Białka ścieramy na tarce, żółtka rozgniatamy przy pomocy widelca. Koperek siekamy.
Majonez, śmietanę i musztardę mieszamy w miseczce i doprawiamy solą i pieprzem – to będzie nasz sos.
W szklanej misce lub innym szklanym naczyniu o dużym otworze układamy warstwami i smarujemy każdą warstwę odrobiną sosu w następującej kolejności: połowę ziemniaków, połowę marchewki, całą rybę, całą cebulę, całość białka jajek, druga połowę marchewki, druga połowę ziemniaków, żółtka i posiekany koperek. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Podawać z dobrym świeżym pieczywem, kieliszkiem białego wina bądź wódeczki.