Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Mini kabanoski

19.12.2014 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Mini Kabanosy
Potrzebujemy:
Mięso:
Klasa I – 1,5 kg (mięso chude, nieścięgniste, np. polędwica, schab)
Klasa II – 2,5 kg (mięso tłuste i średniotłuste, nieścięgniste)
Przyprawy na 1 kg mięsa:
16 g peklosoli
2 g czarnego pieprzu
4 g słodkiej papryki
4 g ostrej papryki
2 g suszonego czosnku
 
Mięso klasy I mielimy na sitku 10 mm, klasy drugiej na 6 mm.
Zmielone mięso mieszamy z peklosolą i peklujemy w lodówce przez 48 godzin. Po zapeklowaniu masę mięsną mieszamy z przyprawami i wyrabiamy aż stanie się kleista. Napełniamy farszem cienkie jelita baranie. Zakręcamy w krótkie odcinki 4-5 cm i wieszamy na kijach wędzarniczych tak, aby się nie porozkręcały. Zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
 
Następnie kabanosy osuszamy w wędzarni w temp. 30-40 stopni do osiągnięcia suchej powierzchni.
Wędzimy około 3 godziny w temp. 55 stopni, a później podpiekamy w wędzarni około 30 minut w temperaturze 90 stopni. Wyjmujemy z wędzarni i studzimy na powietrzu. A teraz najważniejsze: zasadniczo kabanosy już teraz nadają się do jedzenia. Ale pamiętacie jak to kiedyś wieszało się nad kuchnią kiełbasę żeby podeschła i była jeszcze smaczniejsza? To tutaj właśnie można zrobić dokładnie to samo. Powieście gdzieś te kabanoski. Im dłużej będą wisiały tym lepszy będzie ich smak. A im lepszy będzie ich smak tym chętniej będziecie tutaj wracać po kolejne przepisy.
 
Zobacz artykuł: Bożonarodzeniowe mini kabanoski.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama