Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

11.04.2017 | kategoria: Przepisy, Zupy

Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnymMini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

Składniki:
Mięso
– 1 kg łopatki
– 70 dkg podgardla

Przyprawy
– 32 g soli peklowej
– 3 g czarnego pieprzu
– 2 g świeżego czosnku
– 1 g majeranku

Żurek z mini kiełbaskami wędzonym
– 2 szkl. zakwas
– Mini kiełbaski wędzone
– 1 litr wywaru z włoszczyzny
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3-4 suszone grzybki
– 1 łyżka oleju
– Sól, czarny pieprz, majeranek
– Kilka plastrów boczku wędzonego

Wykonanie
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22 g mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na dobę. Mięso z łopatki mielimy na sitku nr 8 mm, podgardle na 4 mm, Do miski wkładamy zapeklowane mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę mięsa robimy mini kiełbaski.

Wędzenie
Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55 stopni C wędzimy około 1,5 -2 godziny.

Żurek wielkanocny
Wykonanie
Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka wlać wywar z włoszczyzny, dodać mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować. Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zrumienić na rozgrzanym oleju dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienienia.

Serwis na talerzu
Na talerzu układamy mini kiełbaski, połówki jajka, chips z boczku, wlewamy żurek.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close