Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym
Składniki:
Mięso
– 1 kg łopatki
– 70 dkg podgardla
Przyprawy
– 32 g soli peklowej
– 3 g czarnego pieprzu
– 2 g świeżego czosnku
– 1 g majeranku
Żurek z mini kiełbaskami wędzonym
– 2 szkl. zakwas
– Mini kiełbaski wędzone
– 1 litr wywaru z włoszczyzny
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3-4 suszone grzybki
– 1 łyżka oleju
– Sól, czarny pieprz, majeranek
– Kilka plastrów boczku wędzonego
Wykonanie
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22 g mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na dobę. Mięso z łopatki mielimy na sitku nr 8 mm, podgardle na 4 mm, Do miski wkładamy zapeklowane mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę mięsa robimy mini kiełbaski.
Wędzenie
Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55 stopni C wędzimy około 1,5 -2 godziny.
Żurek wielkanocny
Wykonanie
Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka wlać wywar z włoszczyzny, dodać mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować. Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zrumienić na rozgrzanym oleju dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienienia.
Serwis na talerzu
Na talerzu układamy mini kiełbaski, połówki jajka, chips z boczku, wlewamy żurek.