Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Miodowa wędlina z piersi indyczej

10.10.2014 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Miodowa Wędlina 
1 kg piersi z indyka
10 g soli peklowej
10 g soli zwykłej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
20 ziarenek pieprzu
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżeczki żelatyny
 
Mięso kroimy w dość dużą kostkę, tak mniej więcej 4 cm. Pieprz mielimy w moździerzu i mieszamy z obiema solami, żelatyną, czosnkiem i miodem. I taką papkę mieszamy z mięsem. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 12 godzin żeby się zamarynowało. Po tym czasie przekładamy mięso do woreczka od szynkowara i w tym woreczku wkładamy do szynkowara. Zakręcamy i wstawiamy do wysokiego garnka. Nalewamy tyle wody, żeby sięgała 3-4 cm poniżej wysokości szynkowara. I grzejemy przez 2 godziny. Woda powinna mieć temperaturę 80-90 stopni (możemy wykorzystać termometr, który również znajduje się w sklepie Dobrej Kiełbasy). Po tym czasie wyłączamy ogień i czekamy aż woda w garnku całkowicie przestygnie. Wyjmujemy szynkowar i chowamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą dobę). Po tym czasie wstawiamy na 2-3 minuty szynkowar go gorącej wody żeby łatwiej wyjąć wędlinę. Wyjmujemy i gotowe.
 
Smacznego!

 
Do przygotowania tej miodowej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy:
 
– szynkowar: KLIK
– woreczki foliowe do szynkowara: KLIK
– termometr: KLIK
 
Zobacz artykuł: Coś do chleba z szynkowara: Miodowa wędlina z piersi indyczej.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama