Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Moskale góralskie placki

26.09.2018 | kategoria: Dania, Przepisy

Moskale góralskie plackiMoskale góralskie placki

Składniki:
– ½ kg ziemniaków
– 250 g mąki pszennej
– 1 jajko
– około 50 ml maślanki
– sól i pieprz do smaku

Dodatkowo
– czosnkowe masło

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę lub utłuc i wystudzić. Najlepiej przygotować ziemniaki dzień wcześniej.
Do masy ziemniaczanej dodać maślankę, jajko, mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować owalne placuszki o grubości około 1-1,5 cm. Smażyć na patelni bez tłuszczu pod przykryciem na małym ogniu do zarumienienia. Przewrócić na drugą stronę. W zależności od wielkości placuszka smażyć od 7-15 minut. Podawać z masłem czosnkowym.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama