Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje na 12 sztuk
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 85 ml oleju
– 100 g cukru pudru
– 1 jajko
– 125 ml szklanki mleka
Dodatkowo:
– 40 g roztopionego masła
– 1/3 szklanki drobnego cukru
– 3/4 łyżki cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W formie do muffinek układamy papierowe papilotki i napełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy je około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę i jeszcze gorące malujemy masłem, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.