Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Najprostsza domowa wędlina, czyli pieczona karkówka

27.04.2020 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Najprostsza domowa wędlina, czyli pieczona karkówkaMy, Polacy kochamy kanapki. Towarzyszą nam codziennie w naszych posiłkach od rana do wieczora. Jemy je na śniadanie, na drugie śniadanie, na podwieczorek czy też na kolację. Oczywiście nie oznacza to, że nasze posiłki składają się tylko i wyłącznie z kanapek i poza nimi nie jemy nic innego, ale bardzo często wspomagamy się nimi przy sporządzaniu naszego codziennego menu.

A jeżeli mowa o kanapkach, to aby były pyszne potrzebujemy dobrych składników. Jednym z oczywistych jest wędlina. Do tej sklepowej nie zawsze mamy zaufanie, bo nie do końca wiemy co w niej jest, albo zwyczajnie nie chcemy jeść niepotrzebnych ulepszaczy i wypełniaczy, które są dodawane przez producentów.

W takim razie nie pozostaje nam nic innego, jak zrobić smakowitą wędlinę domowym sposobem. I nie mówię tutaj o tradycyjnym wędzeniu, które wymaga odpowiednich urządzeń i jest czasochłonne, ani o wędlinach z szynkowara, do których potrzebujemy specjalnego sprzętu. Polecam po prostu zrobienie najprostszego mięsa pieczonego w piekarniku. Będzie ono idealnym i smacznym dodatkiem do naszych kanapek.

Jakie mięso najlepiej upiec? W sumie można upiec każdy rodzaj, ale ja zdecydowanie polecam takie, które nie będzie zbyt suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest wybrać taki rodzaj mięsa, które będzie tłuste. Według mnie idealnie do tego się nadaje karkówka.

Przy okazji warto też pamiętać, żeby kupować tylko i wyłącznie polskie mięso z zaufanych źródeł. Czasami naprawdę warto wydać parę złotych więcej i mieć dobrej jakości produkt, który po przyrządzeniu odwdzięczy się nam pełnym smakiem. Tanie mięso bardzo często jest nastrzykiwane przed sprzedażą, aby zwiększyć jego wagę, a po upieczeniu jest rozczarowanie, że zamiast kilograma pieczeni mamy jakiś marny kawałek.

Gdy mamy już w kuchni świeżą karkówkę, to musimy ją odpowiednio przyprawić. W miseczce mieszamy nasze ulubione przyprawy, ja dodałam sól, pieprz, słodką i pikantną paprykę, tymianek i czosnek i 2 łyżki oleju. Następnie marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka-kilkanaście godzin.

Zdecydowanie polecam pieczenie mięsa w specjalnym rękawie do pieczenia. Dzięki niemu nasza pieczeń będzie soczysta i wilgotna, oraz nie wysuszy się podczas pieczenia. Czas pieczenia to 60 minut na jeden kilogram mięsa.
Gdy nasza karkówka będzie już upieczona, odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Tak, wymaga to dużo samozaparcia, bo pieczeń obłędnie pachnie! Po ostudzeniu będzie ją już można pokroić na plasterki i ułożyć na naszych kanapkach. A do tego na przykład kiszony ogórek lub chrzan i będzie pysznie.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Pieczona karkówka

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama