Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Naleśniki z serem

07.02.2022 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Naleśniki z seremNaleśniki z serem

Składniki na ciasto:
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – 210 g
– 3 średnie jajka
– szklanka ciepłej wody
– pół szklanki ciepłego mleka
– 1/4 kostki roztopionego masła – 50 g
– łyżka cukru

Składniki na ser do naleśników:
– 500 g twarogu półtłustego mielonego
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % – 30 g
– Cukier do smaku
– Cukier waniliowy
– 1 żółtko jajka – można pominąć

Wykonanie:
Do twarogu dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, dwie łyżki kwaśnej śmietany. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy trzy jajka trzymane w temperaturze pokojowej. Wlewamy szklankę ciepłej wody i pół szklanki ciepłego mleka. Do tego jeszcze łyżka drobnego cukru, całość mieszamy, a na koniec wlewamy masło. Ciasto naleśnikowe mieszamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Dobrze nagrzewamy płaską patelnię. Mieszamy ciasto, wylewamy na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Po około minucie przewracamy placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Naleśniki napełniamy farszem, które podsmażamy na maśle klarowanym przed podaniem. Podajemy np. z musem malinowym lub słodkim dodatkiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama