Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Nie-zwykła domowa kiełbasa szynkowa

10.11.2015 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

SzynkowaSzynkowa to kolejna z kiełbas, która budzi wspomnienia z dzieciństwa. Idealna do kanapek, często była elementem szkolnych i pracowniczych śniadań. Obecnie, choć lubimy także bardziej egzotyczne potrawy, a kiełbasy też jadamy nie tylko polskie, szynkowa nadal broni się swoim smakiem. Grubo rozdrobniona, parzona kiełbasa szynkowa ma niebanalny smak i ciekawy aromat dzięki użytym przyprawom. To kiełbasa lekkostrawna, dlatego lubiana jest także przez dzieci.

Niestety to, co znajdujemy w sklepach jako kiełbasę szynkową, często dalekie jest od ideału. Sporo dostępnych w sklepach kiełbas zawiera MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie (wraz z kośćmi). Co jest niepokojące, w wielu tanich wędlinach zawarty jest syrop glukozowo-fruktozowy, a więc szkodliwa dla naszego zdrowia substancja słodząca powodująca otyłość, a nawet cukrzycę.

Oczywiście nie umrzemy od zjedzenia takiego mięsa, ale wiadomo, że im mniej takich wynalazków w naszej codziennej diecie tym lepiej. Rzecz jasna nie każda sklepowa kiełbasa jest niskiej jakości, ale nie ukrywajmy – wiele z nich ma niewielką zawartość mięsa, a po zakupie i otwarciu opakowania dziwnym trafem szybko robią się oślizgłe i nie nadają się do zjedzenia.

SzynkowaSzczególne wątpliwości powinny wzbudzić w nas podejrzanie niskie ceny niektórych wędlin. Niestety, prawda jest taka, że towar wysokiej jakości musi kosztować więcej. Alternatywą jest zatem eksperymentowanie we własnej kuchni. Wbrew pozorom nie trzeba być kulinarnym mistrzem, by zrobić dobrą domową wędlinę. Wystarczy cierpliwość, chęci i trochę wolnego czasu.

Wróćmy do naszej szynkowej: zastanawiam się, jaka jest historia tej kiełbasy. Nie ma żadnych legend, ciekawostek czy szczególnie interesujących anegdot z jej udziałem. To kiełbasa raczej z tych codziennych i pospolitych. Może dlatego, że jest taka zwyczajna, mniej zwracamy uwagę na jej walory – a szkoda.

Do zrobienia kiełbasy szynkowej może przydać się szynkowar – warto się w niego zaopatrzyć, bo przyda się w kuchni na pewno, a zakup nie wiąże się z bardzo dużym wydatkiem. Niektóre wersje kiełbasy szynkowej mają w składzie mięso z kurczaka lub indyka, ale – w mojej opinii – to już nie jest ta szynkowa z dzieciństwa. Jak szynkowa, to z wieprzowej szynki i na taką podaję przepis – sami sprawdźcie, jak łatwo ją zrobić.

Katya

Zobacz przepis: Szynkowa z szynkowara

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama