W biblioteczce każdego miłośnika kuchennych eksperymentów nie powinno zabraknąć niezbędnych pozycji książkowych. Ktoś może stwierdzi, że w dobie internetu i dostępu do dowolnych stron czy blogów kulinarnych to niepotrzebne. Przecież mamy całą dobę możliwości sprawdzenia milionów przepisów. A jednak nic nie zastąpi książek. To książkę możemy zabrać ze sobą do kuchni (z laptopem jest co najmniej nieporęcznie wśród garnków i naczyń). W książkę możemy włożyć kartkę z naszymi notatkami, książkę możemy otworzyć bez względu na to, czy mamy akurat internet czy nie. Książki kucharskie to dziś nie tylko przepisy, ale i przepiękne zdjęcia, od których oglądania cieknie ślinka.
Dlatego polecamy Wam, oprócz lektury portalu Dobra Kiełbasa, kilka pozycji dotyczących tego, co tygryski lubią najbardziej – czyli o samodzielnym robieniu wędlin (i nie tylko).
Jedna z nich to „Wielka księga własnych wyrobów”. Dowiecie się z niej nie tylko tego, jak zrobić pyszną kiełbasę, ale także tego, jak upiec chleb, zrobić wino czy sok owocowy. Zdobędziecie wiedzę na temat przetworów z egzotycznych owoców, a nawet tego jak uprawiać…. grzyby. W sklepie wiele artykułów ma domieszkę konserwantów, a wyroby domowe są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo pozbawione chemicznych dodatków. Na szczęście po chwilowym zachłyśnięciu się paczkowaną żywnością w latach 90., dziś znowu wraca pozytywny trend na wytwarzanie żywności w domowym zaciszu.
Druga z polecanych przez nas pozycji to „Wędliny – wędzonki, szynki, kiełbasy z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i drobiu”. To przystępnie napisane kompendium wiedzy na temat niemal wszystkiego, co możemy zrobić z mięsa. Znajdziecie tam informacje, jakie mięso nadaje się do robienia konkretnych wędlin, jak je robić i jak przechowywać. Jest tam także 60 świetnych przepisów na wędliny domowe.
W naszej biblioteczce nie może zabraknąć książki o samej kiełbasie. Książka z serii „Zrób to sam” pod tytułem „Kiełbasy własnego wyrobu” przekona nawet sceptyków o tym, że można we własnej kuchni dysponując podstawowym sprzętem zrobić pyszną kiełbasę, w dodatku całkowicie naturalną i dostosowaną idealnie do naszych upodobań smakowych.