Przepisy

Schab z warzywami

Schab z warzywami...

20 września 2022

Pasztet drobiowy z udek...

20 września 2022

Golonka ze słoika...

20 września 2022
Wołowina z warzywami

Wołowina z warzywami...

20 września 2022
Hot dogi

Hot dogi...

20 września 2022

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Obiadek spod ukochanego pantofla

04.03.2015 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Dzień KobietChłopaki, panowie… Mężczyźni. Dżentelmeni… To musiało w końcu nadejść, jak co roku. Nie uciekniemy od tego. Nadszedł marzec, a wraz z nim Dzień Kobiet. Ja wiem, że na Walentynki zawsze można znaleźć wymówkę. Że to komercyjne święto, że to, że tamto, że cokolwiek, że to w ogóle nie święto… Ale na Dzień Kobiet trzeba stanąć na wysokości zadania. Chociaż raz w roku. Trzeba pokazać, że naprawdę jesteśmy prawdziwymi mężczyznami. A co robi prawdziwy mężczyzna? Wiele rzeczy może robić. Ale przede wszystkim dba o kobietę. Więc to właśnie zrobimy: będziemy dbać. Dobrze by było gdybyśmy cały rok to robili, nie tylko tego dnia. A z drugiej strony: lepiej jednego dnia niż żadnego. Ale wierzę, że Wy cały rok to robicie, jestem dobrej myśli. A tego dnia zrobicie to ze zdwojoną mocą i przygotujecie obiad. Tak, dobrze widzicie: 8 marca jest wasza kolej na stanie przy garach. Ale nie martwcie się, wiem, że nie każdy facet urodził się z patelnią i garnkiem w ręku. Dlatego przygotowałem dla Was specjalny przepis. Niesamowicie prosty i nieprawdopodobnie smaczny! Uwierzcie mi, że prościej się nie da. Prostsze to jest tylko zrobienie herbaty. Już nawet jajecznica jest trudniejsza, bo akurat zrobienie idealnej jajecznicy, to sztuka nie lada. Tak wam wszystko objaśnię i wytłumaczę, że nawet jak zamkniecie oczy i będziecie jedną ręką pracować to dacie sobie radę. Ale w zamian musicie mi jedną rzecz obiecać. Jak już zrobicie ten obiad to następnego dnia wrócicie tutaj i napiszecie w komentarzach jak Wam i Waszym partnerkom smakowało. Więc jak, zgoda?
 
Zwykle staram się we wpisach tutaj przemycać jakieś ciekawe historie. Tak żeby nie tylko o samym jedzeniu pisać, ale nieco historii również. Bo lubię dużo wiedzieć i lubię wiedzą się dzielić. Ale nie dzisiaj, dzisiaj nie czas na to. Dzisiaj jesteście myśliwymi i musicie zapewnić pożywienie. Dzisiaj nie czas na historie. Chociaż podstępnie nazwałem ten wpis „obiadem pantofla”. Ale to tak dla niepoznaki, dla zmylenia przeciwnika. Niech kobiety myślą, że mają Was pod pantoflem, niech się cieszą. A my i tak wiemy swoje. My znamy prawdę.
Dzień Kobiet
Pora zatem zakasać rękawy, założyć fartuszek i brać się do dzieła. Nie bójcie się, naprawdę będzie łatwo. Na obiad proponuję tzw. kotleciki cielęce z kością. Są wyborne i absolutnie proste w zrobieniu! Zacząć naturalnie trzeba od kupienia mięsa. Optymalnie by było gdybyście poszli na jakiś bazar, tam mięso jest najlepsze. Ale nie będę tego od Was wymagał. No umówmy się, wiem, że zakupy nie są tym co lubicie najbardziej. Pójdźcie po prostu tam, gdzie macie najbliżej. Kupić należy tzw. górkę. Tak się ta część mięsa nazywa. Idziecie do sklepu i mówicie: „Dzień dobry, poproszę górkę cielęcą z kością, tak żeby na pięć kotletów było. I niech mi pani od razu podzieli na kotlety. Dziękuję”. Póki co idzie nieźle, prawda? Resztę składników powinniście mieć w domu, ale na wszelki wypadek dyskretnie upewnijcie się wcześniej. Potrzebne będą: ziemniaki, rozmaryn, sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, rozmaryn (nie musi być świeży, może być suszony), śmietanka, twarożek ziołowy, serek topiony, natka pietruszki, zielony pieprz. I tutaj uwaga, są dwa haczyki: po pierwsze dobrze by było żeby to była śmietanka, a nie śmietana. Przeczytajcie dokładnie na opakowaniu. To dwa różne produkty. Na procenty nie zwracajcie uwagi, każda śmietanka się nada. Po drugie: dobrze by było gdybyście mieli zielony pieprz. On dodaje smaku, to zupełnie co innego niż pieprz czarny. Liczę, że staniecie na wysokości zadania. Postarajcie się, bo warto. To danie jest naprawdę pyszne. A z wyżej wymienionych składników otrzymacie wspomniane kotleciki cielęce z kością, ziemniaki z wody i absolutnie pyszny serowy sos. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że najlepszy jaki jedliście, serio. Bo na ten dzień chciałem dla Was naprawdę coś wyjątkowego przygotować. I przypominam: jednocześnie wyjątkowo prostego.

Paweł i Magda Marder
autorzy bloga www.chleby.info

Paweł: miłośnik jedzenia, fan kuchni, autor książki poświęconej domowemu wypiekowi chleba.

Zobacz przepis: Kotleciki cielęce dla dwojga.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama