Czas przygotowania: 3h
Składniki:
– 1 ogon wołowy
– 50 g smalcu
– 1 ząbek czosnku
– 1 duża cebula
– 1 szklanka pulpy pomidorowej
– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
– 8 łodyżek selera naciowego
– 1000 ml rosołu
– sól
– pieprz
– garść rodzynek
– natka pietruszki
Wykonanie:
Rodzynki namaczamy w wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, a marchewkę kroimy w pół plasterki. W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę do garnka. Wszystko smażymy przez 5 minut, dodajemy natkę.
Ogon kroimy na ok 7 centymetrowe kawałki, solimy je i pieprzymy, wrzucamy na patelnię ze smażącymi się warzywami i obsmażamy, aż mięso będzie miało złocisty kolor.
Do mięsa wlewamy wino, gotujemy chwilę, aż odparuje alkohol. Wtedy wlewamy pulpę i rosół. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania do mięsa dodajemy łodyżki selera pokrojone na 5 centymetrowe kawałki. Na koniec dodajemy odcedzone z wody rodzynki. Wszystko mieszamy i doprawiamy.