Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 2,5 kg małych ogórków
– 2,5 litra wody
– 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
– 1 łyżka cukru
– 5 ząbków czosnku
– 10 cm kawałek imbiru
– kilka baldachimów kopru
– 1 łyżka chili w płatkach
– 1/2 pęczka kolendry
Wykonanie:
Ogórki płuczemy, odcinamy końcówki. Jeśli ogórki nie są bardzo małe kroimy je na mniejsze części. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na ćwiartki. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Kolendrę dosyć grubo siekamy.
Wszystkie składniki, zaczynając od ogórków układamy warstwami w słoiku, tak aby wszystko było równomiernie rozmieszczone.
Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ważne, aby wszystkie produkty znajdowały się pod wodą.
Po dwóch dniach ogórki powinny być gotowe, wszystko zależy od tego jaka temperatura panuje w naszym otoczeniu.
Im cieplej, tym szybciej się ukiszą.