Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
– 500 g zielonych małych ogórków
– 1/2 łyżki soli niejodowanej
Marynata:
– 100 g brązowego cukru
– 500 ml octu jabłkowego lub winnego
– szczypta kurkumy
Dodatkowo:
– kilka ziarenek czarnego pieprzu
– 1 łyżka gorczycy
– 2 baldachy kopru
– 1 mała cebula
– kilka płatków chili
Wykonanie:
Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok.
Ogórki ustawiamy w słoiku. Cebule kroimy w piórka, wkładamy ją pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper.
W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy ocet z cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.