Przepisy

Rosół z pulpecikami

Rosół z pulpecikami...

14 stycznia 2019

Pyzy z mięsem...

14 stycznia 2019
Domowy schab wieprzowy

Domowy schab wieprzowy...

14 stycznia 2019
Dietetyczna pierś z kurczaka podana na ryżu z sałatką ze szpinaku

Dietetyczna pierś z ...

14 stycznia 2019
Łosoś wędzony

Łosoś wędzony...

14 stycznia 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Opakowanie do zjedzenia

06.02.2012 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

Co przychodzi wam na myśl, kiedy słyszycie słowo „kiełbasa”? Dymny aromat zmieszany z wonią przypraw, miły dla ucha trzask, gdy wgryzacie się w…
Właśnie o tym, w co się wgryzacie, będzie ten artykuł. Nim jednak przejdę do sedna, kilka słów o tradycji. Tradycji nie tylko kulinarnej, ale i związanej z kulturą. Tradycja kojarzy nam się z mądrością naszych przodków, z czymś, co jest stałe, dobrej jakości.

Co ma wspólnego temat artykułu z kulturą? Otóż wydawałoby się, że niewiele, ale jednak jest pewien element, który łączy na przykład barokowe skrzypce z kiełbasą. Kiełbasa i skrzypce? Dawniej ten wspaniały instrument swoje czyste i wyrafinowane brzmienie zawdzięczał… jelitom zwierzęcym, z których wytwarzano struny. Natomiast każda kiełbasa, żeby miała odpowiedni kształt, musi być ubrana. Nie każdy zastanawia się na co dzień, w co ubierane są ulubione kiełbasy. Tymczasem jest to z kilku powodów bardzo istotne. Najbardziej naturalną osłonką, w jaką można “odziać” kiełbasę jest osłonka naturalnego pochodzenia. Tworzenie osłonek do kiełbas z naturalnych jelit ma długą tradycję kulinarną, stosowaną od wielu wieków. Warto jej zaufać i mniej entuzjastycznie podchodzić do sztucznych nowinek, bo cóż może być lepszego niż to, co jest całkowicie naturalne, a tym samym – zdrowsze. Nasi przodkowie nie znali tworzyw sztucznych, wiedzieli zaś, jak opakować kiełbasę w sposób najbardziej zgodny z naturą.

Takie “opakowanie” robi lepsze wrażenie nie tylko smakowe, ale i wizualne.Kiełbasa w osłonce naturalnej wygląda korzystniej, a co za tym idzie – smaczniej. Matowy połysk i naturalna barwa zdradzają, że mamy do czynienia z naturalną osłonką. Różnica oczywiście nie tkwi wyłącznie w wyglądzie. Osłonka naturalna jest ekologiczna. Można, lecz nie trzeba jej jeść. Jeśli nie przepadasz za tak zwaną “skórką” – żaden problem, wyrzucasz ją, a ponieważ jest to produkt naturalny, bez problemu podlega utylizacji. Nie martwisz się tym, że zaśmiecasz środowisko.

Przygotowanie naturalnych osłonek do kiełbas odbywa się z zachowaniem najwyższego stopnia higieny i sterylności, a do przygotowania używa się soli – tradycyjnego, naturalnego środka konserwującego, stosowanego w tych celach od wieków. Osłonka nie jest wcale mało ważnym detalem. Choć sama w sobie jest neutralna w smaku, pozwala na uwolnienie pełnego aromatu kiełbasy, zapewnia jej kruchość, a także, jako produkt naturalny, jest lekkostrawna. W Niemczech, kraju, który słynie ze znakomitych wyrobów kiełbasianych a także z wysokiej świadomości spożywczej, 50% produkowanych kiełbas “ubiera się” w naturalne osłonki. Przy czym w naszych polskich warunkach żadne statystyki nie obejmują wytwórczości domowej, która najczęściej opiera się na surowcach naturalnych. Cieszę się, że i w Polsce coraz bardziej upowszechnia się idea świadomych wyborów właśnie w tych pozornie prozaicznych sprawach, do których należy jedzenie. Długie lata nie zwracaliśmy dużej uwagi na jakość tego, co jemy. Na szczęście trend ten się powoli odwraca i dociera moda na jakość. Możemy zaufać w tej kwestii naszym zachodnim sąsiadom, którzy bardzo zwracają uwagę na najwyższą jakość żywności. Więc… jaką kiełbasę macie w lodówce? Czy może raczej – w co opakowaną?

 

  • CZY MOŻNA ZJADAĆ BEZ SZKODY DLA ZDROWIA ,OSŁONKI NP. Z KIEŁBASY ŚLĄSKIEJ LUB PODOBNEJ. Próbuję zdejmować ,ale to się nie udaje, stąd moje pytanie?

    • Tomaszek Jośko

      Gdzieś czytałem że najwięcej witamin jest pod skórą, ale nie pamiętam czy to było śląskiej..

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama