Przepisy

Pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym

Pierś z indyka podana ...

27 października 2022

Zapiekanka z tuńczykiem pod ...

27 października 2022
Grzyby leśne smażone na maśle z natką pietruszki

Grzyby leśne smażone na ...

27 października 2022
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem

Rydze w sosie śmietanowym ...

27 października 2022
Stir fry z wieprzowiną i warzywami

Stir fry z wieprzowiną ...

09 października 2022

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Osłonki naturalne – pytania i odpowiedzi

09.04.2014 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

Pisaliśmy ostatnio o różnych rodzajach jelit naturalnych, których możecie używać do robienia smacznych kiełbas we własnym domu. Dziś publikujemy najczęściej zadawane pytania i najczęstsze wątpliwości. Odpowiedzi mogą się okazać przydatne podczas robienia Waszej pierwszej domowej białej kiełbasy na Wielkanoc.
 
Osłonki naturalne
Jaki zapach mają osłonki naturalne?
Zasadniczo osłonki, które kupujecie (np. te z naszego sklepu) nie wydzielają żadnego zapachu, ponieważ są już przygotowane do użycia. Jednak trzeba pamiętać, że jest to produkt pochodzenia organicznego, więc pewną woń daje się wyczuć. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na odczucia smakowe.
 
Jak przygotować jelita naturalne do wypełniania?
Przede wszystkim trzeba wypłukać jelita z soli. Dlatego powinno się je namaczać w ciepłej wodzie przynajmniej przez 20 minut. Jelit nie moczymy w wodzie zbyt gorącej lub zbyt zimnej, bo skrajne temperatury mogą je uszkodzić. Po namaczaniu, bezpośrednio przed rozpoczęciem nadziewania należy je przepłukać, również od wewnątrz, pod bieżącą ciepłą wodą.
 
Dlaczego po ugotowaniu kiełbasy osłonka bywa twarda? Jak temu zapobiec?
Zwykle przyczyną jest zbyt krótkie namaczanie jelit lub zbyt duża ilość farszu, którą napełniliśmy osłonkę. Wiele osób przesadza z ilością farszu chcąc by kiełbasa miała ścisłą konsystencję. Warto pamiętać o tym, że jelito naturalne nie jest z gumy i nie ma nieograniczonej pojemności.
 
Po zrobieniu kiełbasy zostało jeszcze trochę osłonek. Jak je przechowywać?
Najlepszym sposobem będzie zasypanie osłonek solą (naturalnym środkiem konserwującym) i pozostawienie w chłodnym miejscu. Można też trzymać w lodówce, jednak absolutnie nie należy ich zamrażać. Wówczas stają się mało elastyczne i mogą ulec uszkodzeniom. Najważniejszą zasadą jest unikanie skrajnych temperatur – także tych wysokich.
 
Czy jelita naturalne posiadają termin przydatności do spożycia?
Jak każdy produkt spożywczy, osłonki naturalne muszą mieć termin ważności. Zwykle waha się on od 6 do 20 miesięcy. Najdłuższy termin mają jelita trzymane w soli lub roztworze solnym.
 
Które osłonki naturalne dostępne na rynku są najlepsze do domowych wyrobów?
Polecamy produkty firmy Kadek Sp. z o.o. – lidera branży. Jelita naturalne do kiełbas są w stałej sprzedaży w naszym sklepie internetowym:
https://dobrakielbasa.pl/shop
Adresy sklepów sprzedających jelita wieprzowe Kadek możecie sprawdzić tutaj:
https://dobrakielbasa.pl/encyclopedia/jelita-wieprzowe-cienkie-do-kielbas-kadek/

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama