Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pączki nie tylko na Tłusty Czwartek

19.02.2019 | kategoria: Przepisy

PączkiSkładniki 
– 500g mąki
– 50g drożdży
– 150ml letniego mleka
– 80g cukru
– 200g żółtek kurzych
– 50g rozpuszczanego masła
– szczypta soli
– 20 ml spirytusu

Dodatkowo
– konfitura wiśniowa
– 1,5 kg smalcu

Wykonanie 
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu zrobionym w mące przygotować rozczyn: pokruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie pozostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Do masy żółtka dodać rozpuszczone masło, sól i spirytus, następnie dodać całość do wyrośnięcia rozczynu i wyrobić z pozostała mąką. Ciasto należy dobrze wyrobić, lekko oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrobione ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć szklanką krążki. Na każdym krążku położyć łyżkę konfitury wiśniowej i ostrożnie skleić pączek, starannie formułując okrągły kształt. Gotowe pączki odstawić na 20-30 minut.

Smażenie
W głębokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175 stopni. Wkładać pączki do gorącego tłuszczu i smażyć pączki pod przykryciem przez 3 minuty. Odwrócić łyżką i smażyć bez przykrycia przez następnie 3 minuty. Osączone z tłuszczu pączki układać na ręcznikach papierowych.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama