Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pad thai z kurczakiem

20.11.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Pad thai z kurczakiemPad thai z kurczakiem

Składniki:
– 200 g piersi z kurczaka
– 100 g mrożonej mieszanki warzywnej
– Ogórek świeży
– Marchewka
– Makaron ryżowy
– 2 łyżeczki pasty Pad Thai
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– Masło klarowane
– 50 g orzeszków ziemnych
– Limonka
– 1 łyżka sosu rybnego
– Cukier brązowy

Wykonanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie płuczemy zimną wodą. Warzywa kroimy na dowolne kształty, pierś z kurczaka na mniejsze kawałki. Podgrzewamy jedną łyżkę masła klarowanego, na którym smażymy czosnek, warzywa i pierś z kurczaka. Doprawiamy do smaku sosem rybnym, cukrem brązowym, pastą Pat Thai i smażymy chwilę. Na patelnię dodajemy makaron ryżowy. Na drugiej patelni prażymy orzeszki ziemne. Na głównej patelni zgarniamy całość na bok. Na wolnej części wybijamy jajko i za pomocą drewnianej szpatułki rozdzielamy je na malutkie kawałki. Całość dania mieszamy. Potrawę wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy z kawałkiem limonki i świeżym ogórkiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama