Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami

18.12.2017 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Pasztet drobiowy z pistacjami i morelamiPasztet drobiowy z pistacjami i morelami

Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm

Składniki:
– 700 g piersi
– 700 g filetów z udka kurczaka
– 500 g wątróbki
– 1/2 szklanki bulionu
– 2 duże jajka
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– sól
pieprz
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka suszonego imbiru
– 3 garści pistacji
– 3 garści suszonych moreli
– kilka plasterków wędzonego boczku

Wykonanie:
Mięso z kurczaka i wątróbkę kroimy kostkę i następnie albo mielimy albo blendujemy. Przekładamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy bulion, masło i przyprawy. Wszystko bardzo dobrze mieszamy.
Morele kroimy w paski, pistacje siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy do masy, mieszamy. Mięso przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki boczku. Pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w kąpieli wodnej. Na 5 minut przez zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni, żeby pasztet się nieco przyrumienił.

Zobacz artykuł: Świąteczny pasztet

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close