Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami

18.12.2017 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Pasztet drobiowy z pistacjami i morelamiPasztet drobiowy z pistacjami i morelami

Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm

Składniki:
– 700 g piersi
– 700 g filetów z udka kurczaka
– 500 g wątróbki
– 1/2 szklanki bulionu
– 2 duże jajka
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– sól
pieprz
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka suszonego imbiru
– 3 garści pistacji
– 3 garści suszonych moreli
– kilka plasterków wędzonego boczku

Wykonanie:
Mięso z kurczaka i wątróbkę kroimy kostkę i następnie albo mielimy albo blendujemy. Przekładamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy bulion, masło i przyprawy. Wszystko bardzo dobrze mieszamy.
Morele kroimy w paski, pistacje siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy do masy, mieszamy. Mięso przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki boczku. Pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w kąpieli wodnej. Na 5 minut przez zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni, żeby pasztet się nieco przyrumienił.

Zobacz artykuł: Świąteczny pasztet

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama