Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet drobiowy słoikowy

07.08.2014 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pasztet DrobiowySkładniki na 1 duży słoik lub 2 małe
400 g ćwiartek z kurczaka
80 g wątróbki drobiowej
30 g kaszy manny
300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka)
1 jajko
14 g mieszanki “Smarowidło domowe” od Dobrej Kiełbasy

Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody) do miękkości, aż mięso będzie ugotowane. W drugim garnku przez 5 minut gotujemy wątróbkę (w dowolnej ilości wody, potem ją wylewamy).
Ćwiartki oddzielamy od kości i mielimy razem w wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych.
Do wywaru po kurczaku wsypujemy kaszę i szybko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do zmielonego mięsa i dodajemy mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż jako połączy się z resztą. Masa będzie dość rzadka, ale potem zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

Smacznego!
I jeszcze jedna uwaga: my tego nie zrobiliśmy, ale można dodać trochę przecieru pomidorowego. Otrzymamy wtedy pyszny pasztet pomidorowy.

Zobacz artykuł: Coś do chleba – Pasztet drobiowy słoikowy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama