Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet drobiowy z udek

20.09.2022 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Pasztet drobiowy z udekPasztet drobiowy z udek

Składniki:
– 5 udek z kurczaka
– 200 g wątróbki drobiowej
– 1/2 kg podgardla
– ½ szt. niedużego selera
– 1 pietruszka
– 1 marchewka
– 3 jajka
– 3 łyżki przyprawy do pasztetu
– 4 ziela angielskie
– kilka ziarenek pieprzu
– 3 liście laurowe
– 1 bułka, kajzerka
– 3–4 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
– 1 łyżka majeranku

Wykonanie:
Do dużego garnka wkładamy udka z kurczaka, dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i warzywa: marchewkę, kawałek selera, pietruszkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, aż mięso z kurczak będzie się rozpadać. Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy chwilę na oliwie. Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i namoczoną kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy. Masa powinna być gładka.
Dodajemy jajka i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do kurczaka, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolewamy jeszcze ok. 3/4 szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy
Przekładamy do formy keksowej wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy cienkie plastry boczku. Wygładzamy masę. Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180°C, pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama