Pasztet mięsny z przepisu babuni
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 3 foremki 500 g
Składniki:
– 750 g surowego boczku
– 750 g karkówki wieprzowej
– 750 g łopatki wieprzowej
– 300 g wątróbki wieprzowej
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 2 duże cebule
– 4 listki laurowe
– kilka ziarnek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu
– 3 goździki
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 3/4 łyżeczki ostrej papryki
– 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do dużego garnka.
Warzywa obieramy, kroimy na pół, wkładamy do garnka.
Dodajemy przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, ziele angielskie, goździki i listki laurowe.
Wszystko zalewamy wodą do ok. 1/3 wysokości garnka. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Po tym wkładamy do garnka wątróbkę i parzymy ją przez kilka minut.
Następnie wszystko odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Sos z duszenia możemy wykorzystać np. do ugotowania zupy. Mięso, cebule i 1 marchewkę mielimy w maszynce do mielenia lub blendujemy.
Do masy dodajemy sypkie przyprawy i kilka łyżek wywaru z mięsa. Dokładnie wyrabiamy.
Przekładamy do foremek i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.