Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet mięsny ze śliwkami

10.04.2017 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przepisy

Pasztet mięsny ze śliwkamiPasztet mięsny ze śliwkami

Składniki (proporcje na 3 keksówki):
– 500 g łopatki wieprzowej
– 400 g pachwiny wieprzowej
– 500 g piersi drobiowej
– 400 g wątróbki wieprzowej
– 2 cebule
– 4 listki laurowe
– 6 ziaren jałowca
– 6 ziaren ziela angielskiego
– sól
pieprz
– 2 łyżki domowej przyprawy grzybowej
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 2 jajka
– 2 bułki kajzerki
– kilkanaście suszonych śliwek bez pestek

Wykonanie:
Pachwinę, łopatkę i pierś wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i cebule wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa. Następnie mięso i cebulę dwukrotnie mielimy., dodajemy bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy do połowy mięsem, na środku wzdłuż foremki wciskamy suszone śliwki, wykładamy kolejną porcję mięsa i wyrównujemy łyżką. Pasztety pieczemy około 50 minut.

Zobacz artykuł: Wielkanoc – święto życia

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama