Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet świąteczny

05.12.2018 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pasztet świątecznyPasztet świąteczny

Składniki:
– 1kg karkówki
– 1 kg mięsa z kaczki
– 1kg mięsa z kurczaka
– ½ kg boczku
– 1 królik około 1,5 kg
– 30 dag słoniny
– 50 dag drobiowej wątróbki
– 3 listki laurowe
– Ziele angielskie.
– 10 surowych jajek
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 2 marchewki
– 2 pietruszki

Wykonanie:
Mięso z królika, kurczaka, kaczki, karkówki pokroić na mniejsze kawałki. Wlać wodę. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, marchewkę i pietruszkę. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu do miękkości mięso.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki następnie przesmażyć na rozgrzanej patelni. Wątróbkę umyć, usunąć błony, przesmażyć na oleju.
Odstawiamy wszystkie składniki pasztetu do ostygnięcia, a potem mielimy w maszynce do mięsa na małym sitku dwukrotnie.
Do masy mięsnej dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Farsz mięsny miksujemy blenderem na jednolitą masę mięsną, a następnie wkładamy do formy masę mięsną. Na wierzchu układamy cienkie paski słoniny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni około 1 godzinę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama