Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pasztet z żurawiną

04.12.2014 | kategoria: Pieczone, Przepisy


Składniki:
0,5 kg piersi z indyka
150 g wątróbki drobiowej
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 cebula lub 2 łyżki suszonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
0,5 łyżki pieprzu
0,5 łyżki słodkiej papryki
Sól do smaku
1 szklanka wywaru z gotowania mięsa
100 g suszonej żurawiny
Zamiast przypraw możecie użyć świetnej mieszanki do pasztetów, którą możecie kupić TUTAJ

Mięso kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na około 30 minut do lekko osolonego wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. W drugim garnku przez 20 minut gotujemy oczyszczona wątróbkę. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, lekko solimy. Jeżeli używamy cebuli suszonej to oczywiście podsmażamy tylko sam czosnek.
Ugotowane mięso i wątróbkę wrzucamy do miski, dodajemy szklankę wywaru z gotowania mięsa i miksujemy blenderem na gładka masę dodając cebulę , resztę przypraw, połowę żurawiny i sól. Po zmiksowaniu dodajemy resztę żurawiny, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut.
I mamy gotowy pasztet. Teraz pozostało już tylko wydrukować etykietki, wyciąć, nakleić i macie gotowy prezent dla bliskiej Wam osoby. Możecie być pewni, że obdarowana osoba będzie szczęśliwa. Pasztet, dzięki dodatkowi żurawiny, ma przyjemny słodkawy smak. Idealny na święta. Zróbcie więc więcej słoiczków. Kilkoma obdarujcie swoich bliskich, a resztę zostawcie na zbliżające się Boże Narodzenie.

Zobacz artykuł: Mikołajkowy pasztet z żurawiną.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama