Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczona biodrówka

28.01.2018 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Pieczona biodrówkaPieczona biodrówka

Składniki:
– 800 wieprzowej biodrówki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól
pieprz

Wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy czosnek, miód, obydwie musztardy i przyprawy. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do lodówki na minimum całą noc. Ja trzymałam je w marynacie 12 godzin.
Następnego dnia do mięsa wlewamy 2 łyżki oleju i pół szklanki wody. Formę szczelnie przykrywamy i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny, pamiętając, aby raz na jakiś czas polać mięso powstałym sosem. Biodrówka jest chudym mięsem i chodzi oto aby nadmiernie nie wyschła podczas pieczenia.
Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie już zimne wkładamy je do lodówki, wtedy z sosu z pieczenia powstanie pyszna galaretka.

Zobacz artykuł: Domowa pieczeń – o czym należy pamiętać

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close