Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczona biodrówka

28.01.2018 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Pieczona biodrówkaPieczona biodrówka

Składniki:
– 800 wieprzowej biodrówki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól
pieprz

Wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy czosnek, miód, obydwie musztardy i przyprawy. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do lodówki na minimum całą noc. Ja trzymałam je w marynacie 12 godzin.
Następnego dnia do mięsa wlewamy 2 łyżki oleju i pół szklanki wody. Formę szczelnie przykrywamy i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny, pamiętając, aby raz na jakiś czas polać mięso powstałym sosem. Biodrówka jest chudym mięsem i chodzi oto aby nadmiernie nie wyschła podczas pieczenia.
Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie już zimne wkładamy je do lodówki, wtedy z sosu z pieczenia powstanie pyszna galaretka.

Zobacz artykuł: Domowa pieczeń – o czym należy pamiętać

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama