Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczona kaczka z jabłkami

11.10.2018 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Pieczona kaczka z jabłkamiPieczona kaczka z jabłkami

Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie

Składniki:
– oczyszczona kaczka o wadze ok. 2200 g
– 1 łyżeczka masła
– 4 duże kwaśne jabłka
majeranek
pieprz
– sól

Wykonanie:
Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Mięso powinno być całkowicie zakryte wodą. Garnek wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i nacieramy ją w środku na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Drób owijamy folią i wkładamy na 6-8 godzin do lodówki.
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ósemki lub mniejsze kawałki, wycinamy gniazdka nasienne. Nadziewamy nimi ciasno kaczkę, a potem zamykamy kaczkę spinając skórę wykałaczkami.
Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy masło przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza. Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze 200°, a potem zmniejszamy do 170° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym w trakcie pieczeni sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 15 minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy na porcje.

Zobacz artykuł: Kaczka nie taka dziwaczka

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama