Pieczona polędwiczka z prawdziwkami i kaszą
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
Kruszonka
– ¼ szkl. bułki tartej
– ¼ szkl. mielonego słonecznika
– ¼ szkl. orzechów
– Około 80 g masła
– 200 g mrożonych lub świeżych prawdziwków
– 2 łyżki masła
– Świeży tymianek
– Pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Polędwicę wieprzową nacieramy solą i pieprzem, odkładamy na około godzinę do lodówki. W misce łączymy składniki kruszonki i dokładnie mieszamy. Polędwicę obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy na deskę, nakładamy kruszonkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Smażone prawdziwki
Grzyby oczyszczamy, następnie kroimy. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy prawdziwki z tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.