Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczona polędwiczka z prawdziwkami i kaszą

23.04.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Pieczona polędwiczka z prawdziwkami i kasząPieczona polędwiczka z prawdziwkami i kaszą

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa

Kruszonka
– ¼ szkl. bułki tartej
– ¼ szkl. mielonego słonecznika
– ¼ szkl. orzechów
– Około 80 g masła
– 200 g mrożonych lub świeżych prawdziwków
– 2 łyżki masła
– Świeży tymianek
Pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Polędwicę wieprzową nacieramy solą i pieprzem, odkładamy na około godzinę do lodówki. W misce łączymy składniki kruszonki i dokładnie mieszamy. Polędwicę obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy na deskę, nakładamy kruszonkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Smażone prawdziwki
Grzyby oczyszczamy, następnie kroimy. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy prawdziwki z tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama